geen pensioen opbouwen als horecaondernemer

Is deelname aan de pensioenregeling in de horeca verplicht?

Is deelname aan de pensioenregeling in de horeca verplicht?

De horeca is een branche apart. Het personeel is divers en de werkzaamheden zijn onvoorspelbaar en uiteenlopend. Ook de pensioenregeling in de horeca is een kwestie op zich. Zo kan ik mij voorstellen dat je als 18-jarige helemaal geen pensioen wilt opbouwen. Op die leeftijd wil je gewoon een zakcentje bijverdienen. Pensioen is voor deze groep alleen maar een extra kostenpost waardoor het nettoloon lager wordt. Het komt dan ook regelmatig voor dat horecaondernemers geen pensioen premie inhouden om de loonkosten laag te houden. Maar mag dit wel? In Nederland zijn hier namelijk wel degelijk regels aan verbonden. In mijn blog leg ik uit hoe het zit met de pensioenregeling in de horeca.

Verplichte aansluiting bij het pensioenfonds Horeca en Catering

De KHN (Koninklijke Horeca Nederland) geeft op hun website aan dat horecaondernemers verplicht zijn om pensioen in te houden op het loon. Deze verplichting is ingevoerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het afdragen van pensioen in de horeca wordt geregeld via de pensioenregeling van het pensioenfonds Horeca en Catering. Let op: de verplichting om pensioen af te dragen staat los van een collectieve arbeidsovereenkomst. Deelname aan de regeling is verplicht voor iedereen met de leeftijd van 21 jaar en ouder. Bedrijven waarvan 50% of meer van de totale loonsom afkomstig is uit horeca- of cateringactiviteiten, moeten de pensioenregeling in de horeca toepassen.

Premie en werkgeversbijdrage

Tenslotte wordt het opbouwen van het pensioen bekostigd door zowel de werkgever als werknemer. Jij doet dit als horecaondernemer door een werkgeversbijdrage te betalen aan het pensioenfonds Horeca en Catering. Daarnaast moet er ook een premie ingehouden worden op het uit te keren salaris. Twijfel je of je verplicht bent om deel te nemen aan de pensioenregeling van het pensioenfonds Horeca en Catering? Dan raad ik aan om contact op te nemen met het fonds. Zo voorkom je eventuele misverstanden.

Hoe zit het met horecapersoneel op de payroll?

Wanneer je ervoor kiest om je horecapersoneel uit te betalen middels payrolling, bouwen zij een pensioen op via het StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten). Dit is een pensioenfonds voor uitzendkrachten, payrollmedewerkers en gedetacheerde in de flexbranche. Meer informatie over het opbouwen van pensioen middels payroll vind je in onze blog: StiPP pensioen voor flexkrachten.


 

Vragen?

Heb je na het lezen van mijn blog nog steeds vragen over het opbouwen van pensioen in de horeca? Neem gerust contact met mij op. Stel je vraag door te reageren onder de blogpost op de website, of door direct contact op te nemen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak