Home Blog Kosten van ontslag met wederzijds akkoord
Kosten van ontslag met wederzijds akkoord

Kosten van ontslag met wederzijds akkoord

Op 24 mei dit jaar publiceerde de Nederlandse overheid de resultaten van een onderzoek naar de kosten voor werkgevers bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Wat blijkt: deze vorm van ontslag is in 2015 en 2016 de meest voorkomende. De kosten van een ontslag met wederzijds akkoord zijn in vergelijking met 4 jaar eerder met ongeveer 2% gestegen. Maar wat houdt een ontslag met wederzijds akkoord in? En waarom wordt er gekozen voor deze vorm van ontslag?

‘Een ontslag met wederzijds akkoord’

Een ‘ontslag met wederzijds akkoord’ houdt in dat werkgever en werknemer in onderling overleg uit elkaar gaan. Dit gebeurt zonder dat er een gerechtelijk proces of procedure bij het UWV plaatsvindt. Werkgever en werknemer komen dan samen tot een akkoord over wanneer het ontslag plaatsvindt, de lengte van de opzegtermijn en de hoogte van de ontslagvergoeding.

Redenen voor een ontslag

De meest voorkomende reden voor een ontslag met wederzijds akkoord (59%) is dat de werknemer aangeeft te willen vertrekken. Daarnaast geven werkgevers aan dat zij werknemers met vaste contracten niet eerder of later willen ontslaan door nieuwe ontslagregels van de WWZ (Wet Werk en Zekerheid). De top 3 wordt aangevuld door bedrijfseconomische redenen zoals een reorganisatie.

De kosten van een ontslag met wederzijds akkoord

De gemiddelde ontslagkosten bij een ontslag met wederzijds goedvinden liggen op bijna €24.000,-. Volgens het onderzoek bestaat de helft van dit bedrag uit kosten voor eenmalige vergoedingen aan het ontslagen personeelslid. Eén derde van het bedrag bestaat uit inproductiviteitskosten die gemaakt worden voor de periode dat de medewerker nog in dienst is, maar niet meer productief is of haar werk doet. De kosten die overblijven worden gemaakt door uiteenlopende redenen zoals kosten voor juridische bijstand.

Wat vind jij?

Wat vind jij als ondernemer van de kosten die gemaakt worden bij een wederzijds akkoord? Vaak wordt deze manier van ontslag namelijk gezien als de makkelijkste en goedkoopste optie. Laat het weten door te reageren onder onze blogpost óf via onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative