Home Blog Laag ziekteverzuim onder personen die veel overwerken

Laag ziekteverzuim onder personen die veel overwerken

Laag ziekteverzuim onder personen die veel overwerken

Heb je een drukke baan en werk je veel over? Dan meld jij je waarschijnlijk weinig ziek. Waar dit door komt? Je hebt helemaal geen tijd om ziek te zijn! Dit blijkt uit onderzoek van het CBS waarbij het bureau keek naar het ziekteverzuim onder werkend Nederland in 2016.

Laag ziekteverzuim in de horeca

Bij het onderzoek is ook gekeken naar het verschil tussen diverse branches. Hieruit blijkt dat de horeca het laagste ziekteverzuim kent. In deze branche ligt het ziekteverzuim op 2,2%, terwijl het totale ziekteverzuim 3,9% van alle officiële werkdagen bedroeg. Het hoogste verzuim werd gemeten in het openbaar bestuur en in overheidsdiensten. Hier lag het ziekteverzuim namelijk op 5,3%.

 

Verrassend? Nee dat is het niet. Want volgens het CBS hangt het verschil in het ziekteverzuim samen met kenmerken van medewerkers in deze bedrijfstakken. Zo zijn werknemers in de horeca vaak jong en werken ze met een flexibel arbeidscontract. Beide zijn factoren die kenmerkend zijn voor personen die zich weinig ziek melden.

 

 

Het verschil tussen vast en flex

Ook is er een verschil in ziekteverzuim tussen medewerkers met een vast- en flexibel arbeidscontract. Zo melden mensen met een vast dienstverband zich bijna dubbel zo vaak ziek in vergelijking met flexwerkers.

Gescheiden en getrouwd, grote en kleine bedrijven, mannen en vrouwen

Tenslotte blijkt dat gescheiden medewerkers zich vaker ziek melden dan getrouwde personen. Daarnaast hebben kleine bedrijven een lager ziekteverzuim en melden vrouwen zich vaker ziek in vergelijking met mannelijke werknemers.

 

Ook de werkgever heeft invloed op het verzuim. Zo melden werknemers die meer vrijheid hebben op de werkvloer zich minder vaak ziek.

Jouw ervaring?

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring. Herken je bovengenoemde onderzoekresultaten onder je eigen medewerkers? Of ben je het er juist niet mee eens? Laat het weten door te reageren onder onze blogpost op de website, of door te reageren via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative