Home Blog Lang bij dezelfde werkgever werken? 1/3e doet het!
Lang bij dezelfde werkgever werken? 1/3e doet het!

Lang bij dezelfde werkgever werken? 1/3e doet het!

Lang bij dezelfde werkgever werken? Eén op de drie personen met een baan in Nederland doet dit. Wel is er een duidelijk verschil te zien tussen bedrijfstakken. Daarbij blijven personen met een flexibele arbeidsrelatie en een lagere leeftijd minder lang bij dezelfde werkgever. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS over de banen van werknemers naar baanduur in Nederland.

Overheidspersoneel is het trouwst

Het CBS meldt dat gemiddeld 32% van de in totaal 7,9 miljoen werkenden in Nederland, 10 jaar of langer bij dezelfde werkgever blijft. 20,8% blijft 5 tot 10 jaar bij dezelfde werkgever, 18,5% 2 tot 5 jaar, 14,7% 0 tot 1 jaar en 13,9% 1 tot 2 jaar. Hierin wordt niet gekeken naar een wisseling van functie bij dezelfde werkgever. Kijkend naar het verschil in bedrijfstakken, is te zien dat medewerkers bij het openbaar bestuur en overheidsdiensten het langst blijven plakken. Maar liefst 58,9% van het totaal blijft 10 jaar of langer bij de overheid werken. Dit percentage ligt het laagst in de horeca en zakelijke dienstverlening (respectievelijk 10,2 en 8,6% van het totaal).

Jongeren en flexwerkers minder trouw

Jongeren en flexwerkers blijven minder lang voor dezelfde werkgever werken dan ouderen en personen met een contract voor onbepaalde tijd. Overheidspersoneel is dus het trouwst en zijn tegelijk ook gemiddeld ouder en hebben vaker een contract voor onbepaalde tijd. In de horeca en zakelijke dienstverlening heeft gemiddeld 65% en 75% van het totaal een flexibele arbeidsrelatie. Ook liggen de leeftijden een stuk lager in vergelijking met medewerkers met een overheidsbaan.

Jongeren vaker een flexcontract

Vorige maand publiceerde we een blog waarin we vertelde over het hoge percentage jongeren met een flexibele arbeidsrelatie. Maar liefst 68% van werkende jongeren (15 tot 25 jaar) in Nederland werkt op basis van een flexibel arbeidscontract. Tegelijkertijd heeft Nederland het laagste percentage werkloze jongeren van de hele Europese Unie. Wanneer je alle drie de onderzoeken naast elkaar legt zijn er dus overeenkomsten. Je zou kunnen concluderen dat jongeren een baan krijgen op basis van een flexibel arbeidscontract en een contract voor onbepaalde tijd ‘verdienen’ wanneer zij zich bewezen hebben.

Nederland heeft het laagste percentage studie- en werkloze jongeren in de EU.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over het lang bij dezelfde werkgever werken? Laat het ons weten! Reageer onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative