Home Blog Mag je als werkgever een all-in loon uitbetalen?

Mag je als werkgever een all-in loon uitbetalen?

Mag je als werkgever een all-in loon uitbetalen?

Werkgevers die veel werken met personeel op basis van een 0-uren contract vinden het vaak onhandig om apart reserveringen op te bouwen voor vakantiegeld en vakantiedagen. Omdat het hen veel administratie scheelt, kiezen zij daarom voor een all-in loon. Zo’n all-inloon houdt in dat het wettelijk vastgestelde bedrag aan vakantietoeslag én het loon over de opgebouwde vakantiedagen elke maand deels worden uitgekeerd bij het salaris. Maar mag je dit wel doen als werkgever?

Vakantiegeld inbegrepen

In de meeste gevallen wordt het vakantiegeld elk jaar in mei uitbetaald. Hier mag je als werkgever van afwijken, maar alleen op voorwaarde dat het geld minstens één keer per jaar uitgekeerd wordt. Dit mag:

  • iedere maand een gedeelte zijn;
  • in één keer betaald worden;
  • of het moet al bij het uurloon zijn opgeteld.

 

Een werkgever kan er dus wel degelijk voor kiezen om het vakantiegeld bij het all-in salaris op te tellen. Het belangrijkste is dat het dan schriftelijk is vastgelegd.

Vakantiedagen inbegrepen

Alle medewerkers met een voltijd baan hebben recht op minimaal 20 vrije betaalde dagen per jaar. Omdat je gewoon doorbetaald wordt op deze dagen, vertegenwoordigen je vakantiedagen een bepaald bedrag. Volgens de wet mag dit bedrag alleen tijdens het einde van het dienstverband uitgekeerd worden.

 

Keer je als werkgever het loon inclusief vakantiedagen uit? Dan is de kans aanwezig dat de werknemer geen vrije dagen opneemt. Omdat dit wel van belang is voor de gezondheid van je werknemers, mag er tijdens het dienstverband geen afstand gedaan worden van het wettelijk minimum aan vakantiedagen.

 

Wel mag je er als werknemer ervoor kiezen om het bedrag dat de vakantiedagen vertegenwoordigt, uitgekeerd te krijgen. In zo een geval ontvangt de werknemer een bedrag, maar wordt het recht op 20 betaalde vrije dagen behouden. Wanneer het bedrag al uitgekeerd is, zullen deze 20 vrije dagen onbetaalde vakantiedagen zijn. Wanneer je deze dagen niet laat uitbetalen, heb je tijdens de 20 vrije dagen gewoon loondoorbetaling. Je mag dus ook het bedrag dat de vakantiedagen vertegenwoordigt bij het all-in loon optellen mits de 20 (in dit geval onbetaalde) vrije dagen blijven gelden.

Schriftelijk vastleggen

Is in jouw organisatie het vakantiegeld en -dagen inbegrepen in het all-in loon? Zorg dan dat dit duidelijk vermeld staat in het contract. Je mag alleen een all-in loon bieden als zowel de werkgever en werknemer akkoord zijn gegaan met de constructie. Let ook op dat het salaris exclusief reserveringen voor vakantiegeld en -dagen niet onder het minimumloon is als je terugrekent.

Vragen?

Heb je na het lezen nog steeds vragen over het all-in loon? Stel ze gerust. Je kan je vragen stellen door te reageren onder de blogpost op onze website, of door een reactie te plaatsen via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative