Home Blog Meer geld vanuit de overheid voor omscholing

Meer geld vanuit de overheid voor omscholing

Meer geld vanuit de overheid voor omscholing

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) kondigde vorige week in een brief aan de tweede kamer aan dat er meer geld vanuit de overheid voor omscholing komt. Waarom? Om werkloosheid en krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden. Via het nieuw in het leven te roepen ‘Leven Lang Ontwikkelen-programma’ (LLO) worden er individuele potjes beschikbaar gesteld waarmee iedereen op de Nederlandse arbeidsmarkt zichzelf kan bij- of omscholen.

 

Er komt meer geld vanuit de overheid beschikbaar waarmee je jezelf bijvoorbeeld van Marketing & Communications Specialist naar klusjesman kunt laten omscholen.

Hogere productiviteit en minder uitkeringen

Het stimuleren van bij- en omscholing moet volgens de minister zorgen voor een hogere productiviteit, minder uitkeringen, en lagere ziektekosten. Dit omdat mensen zich kunnen laten omscholen naar een arbeidspositie die beter bij hen past, waardoor er een beroepsbevolking ontstaat die beter ‘gematcht’ is.

 

Zo is er volgens het UWV een groeiende behoefte aan ambachtslieden zoals pianotechnicus, ijsbereider of smid. Om aan deze behoefte te kunnen voldoen, leidt de Ambachtsacademie jaarlijks honderden werkloze 50-plussers op tot een praktisch beroep. Met geld vanuit de overheid voor omscholing is het aantrekkelijker om te kijken naar de mogelijkheden om ander werk te gaan doen.

Vanaf 2020 extra geld beschikbaar

Vanaf 2020 is het extra geld voor bij- en omscholing beschikbaar voor iedereen die hiervoor in aanmerking komt. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een ‘individuele leer- en ontwikkelrekening’. Het totale bedrag dat beschikbaar wordt gesteld is 218 miljoen euro. De bedoeling is dat meer mensen gestimuleerd worden om bijvoorbeeld de techniek- of bouwsector in te gaan. Dit omdat er verwacht wordt dat er in de toekomst steeds meer vakmensen gezocht worden.

Goed initiatief

Bij Payingit vinden wij het programma van minister Koolmees een goed initiatief. Dit omdat wij weten dat het een hele lastige kwestie kan zijn om goed personeel te werven op een krappe arbeidsmarkt. Het is dus een mooie ontwikkeling dat er geld beschikbaar wordt gesteld om deze krapte tegen te gaan. Wanneer je door dit programma ook nog eens personen die lange tijd werkloos of niet meer gelukkig met hun huidige baan zijn helpt, ontstaat er een win-win situatie. Toch!?

Vragen of opmerkingen?

Wat vind jij van het Leven Lang Ontwikkelen programma? Laat het ons weten door te reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative