werknemers

Met deze tips word je een aantrekkelijke werkgever voor je werknemers

Om waardevolle werknemers te behouden, dien je een aantrekkelijke werkgever te zijn. Dit kun je bereiken door kritisch naar je werkgeverschap te kijken. In deze blog lees je op welke manier je een aantrekkelijke werkgever kunt zijn en blijven voor je team. Werknemers die een positieve associatie met je werkgeverschap heeft, is beter te behouden en werkt gemotiveerder voor jouw bedrijf en het team. Daarnaast is de kans groot dat tevreden werknemers zich positief over jouw bedrijf uiten richting vrienden en familie. Hierdoor kunnen werknemers vanuit hun eigen sociale kringen voor aanwas van nieuw talent en voor de uitbreiding van je team zorgen.

Zorg ervoor dat je betrokkenheid creëert bij je werknemers

Betrokkenheid of commitment is een belangrijke term in de wereld van goed werkgeverschap. Een team dat betrokken is bij jou als werkgever en je bedrijf, is lastig samen te stellen. Wanneer je inzet op het winnen van vertrouwen van je werknemers, zet je een grote stap in het bewijzen van jezelf als goede werkgever. Zorg ervoor dat je een duidelijke visie hebt op het gebied van werkgeverschap en dat je dit altijd uitdraagt, wat je ook doet of waar je ook bent.

Vind je het lastig om je werkgeverschap vorm te geven, dan kun je samen met de managers of het hele team een gezamenlijke visie op werkgeverschap opstellen. Wat heeft je team van je nodig om successen te behalen en optimaal te functioneren? Wat is het meest belangrijke dat je team van jou nodig heeft als werkgever en hoe kun je dit aan hen aanbieden? Brainstorm hier samen over om een betere band met je team te krijgen. Op die manier leg je de verwachtingen van je team en jezelf vast en kun je proberen om je werkgeverschap daarop aan te passen.

Sta in nauw contact met je team

Een aantrekkelijke werkgever weet altijd wat er speelt bij zijn team. Het is belangrijk om korte lijnen te behouden met de managers en alle andere werknemers. Vraag bij hen na wat er op de werkvloer speelt. Dit kunnen successen zijn die behaald worden, maar er kan ook tegen bepaalde problemen worden aangelopen. Wanneer je mogelijke verbeteringen met elkaar bespreekt, zorg je ervoor dat iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Je kunt de manier van werken op die manier verbeteren, aangezien je samen naar oplossingen zoekt voor problemen die op de werkvloer ervaren worden.

Wanneer jij je als werkgever open opstelt, creëer je een gezonde sfeer op de werkvloer en durft men met problemen naar je toe te stappen. Zorg ervoor dat je uitstraalt dat alles bespreekbaar is, hoe gek, vervelend, slim, leuk of lastig iets ook is. Hoe beter je in contact staat met je werknemers, hoe beter je weet hoe het gaat. Waar bijvoorbeeld samen met het team aan gewerkt moet worden. En ook wat je werknemers van je nodig hebben om optimaal te kunnen presteren.

Communiceer met iedereen en betrek het hele team

Goed werkgeverschap definieer je niet in je eentje. Jij bepaalt op welke manier jij je bedrijf en team leidt. Het is overigens juist een goed idee om je werknemers bij de invulling van goed werkgeverschap te betrekken. Kies een aantal werknemers uit allerlei verschillende hoeken en lagen van je onderneming uit, die samen een ambassadeursgroep vormen. Laat deze personen vergaderen over werkgeverschap en op welke manier dit verbetert kan worden. Door van verschillende werknemers te horen wat zij onder goed werkgeverschap vinden vallen, kun je ervoor zorgen dat je werkgeverschap een mix wordt en bestaat uit alles wat zij aandragen.

Door goed naar je werknemers te luisteren, krijgen zij het gevoel dat zij gehoord en gewaardeerd worden. Dit heeft een positief effect op de betrokkenheid en de motivatie van je werknemers. Door je werkgeverschap af te laten hangen van je team en op hun behoeften in te spelen, zorg je voor het behoud van medewerkers die van waarde zijn voor je bedrijf.

Vier alle successen die jullie behalen, groot en klein

Behaalde successen bestaan vaak uit behaalde doelen. Wanneer je team hard werkt en doelen behaald, is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te besteden. Op die manier waardeer je het team en zorg je ervoor dat zij het gevoel krijgen dat hun harde werk en inzet gezien worden door de werkgever. Successen zijn leermomenten, want je leert van elkaar dat met teamwork alles mogelijk is. Het is belangrijk dat je successen met het hele team viert, want zo voelt niemand zich voorbijgelopen. Zonder het hele team was het niet gelukt. Iedereen die voor je werkt, vervult een taak die bijdraagt aan het succes dat wordt behaald.

Zorg voor vertrouwen bij je werknemers

Het is belangrijk dat je team elkaar, maar ook hun managers en jou als werkgever vertrouwt. Dit kun je bereiken door te investeren in een (HR) beleid dat zich met behulp van programma’s en rituelen volledig op vertrouwen richt. Een beleid dat gericht is op je team, gevarieerd is, waar persoonlijkheid vanaf spat én dat voor iedereen binnen je onderneming gelijk is, zorgt voor meer vertrouwen in je bedrijf. Het is belangrijk dat je vanuit werkgeverschap open en eerlijk communiceert naar de managers. Die dan weer open en eerlijk communiceren naar je medewerkers en vice versa.

Zet je werknemers in om nieuwe teamleden te vinden

Het kan lastig zijn om een goed functionerend team samen te stellen dat volledig op elkaar is ingespeeld. Wanneer er nieuwe teamleden aansluiten, is er tijd nodig voor het team om zich daaraan aan te passen. Het kost tijd, moeite en inzet om iedereen zijn of haar rol volledig te leren kennen binnen het bedrijf. Wanneer je werknemers motiveert om zelf nieuw talent aan te dragen, zorg je ervoor dat zij misschien voor iemand kiezen die zij al kennen en waar zij binnen het team goed mee samen kunnen werken. Dit scheelt tijd op het gebied van het laten wennen van je team.

Het is belangrijk dat je in je medewerkers gelooft en je laat merken dat je hen vertrouwt met de taak om voor extra werknemers vanuit hun eigen sociale netwerk te zorgen. Vaak past iemand die door je medewerker wordt aangedragen goed in het team. Je kunt je medewerkers motiveren om teamleden aan te dragen door hen een financiële bonus te geven voor ieder nieuw teamlid dat succesvol door een ander teamlid wordt aangedragen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak