Moeten we de robotisering omarmen?
Volgens het WEF (World Economic Forum) komen er in de aankomende vijf jaar meer banen bij door de robotisering. Uit een rapport van het WEF blijkt dat er tot en met 2022 ongeveer 75 miljoen banen kunnen verdwijnen. Dit terwijl er ook 133 miljoen banen kunnen ontstaan. Netto ontstaan er dus 58 miljoen banen door de robotisering. Moeten we de robotisering omarmen naar aanleiding van dit rapport? Of moeten we alsnog vrezen dat er banen verdwijnen? Hieronder lees je meer over de publicatie.
Het rapport
Het WEF geeft in het rapport wel aan dat de uitkomst een schatting is. Deze schatting is gedaan op basis van de verwachtingen van 15 miljoen ondervraagde werknemers. Uit het rapport blijkt dat het vooral wordt verwacht dat werkzaamheden in de accountancy, industriële sector en secretariaat door machines worden overgenomen. Maar door de komst van machines worden er bijvoorbeeld ook weer banen gecreëerd als data-analist, softwareontwikkelaar en online sales.
Moeten we terug naar school?
Zoals hierboven al wordt aangegeven, ontstaat er een verschuiving van beschikbare banen tussen bepaalde sectoren. Hierdoor valt het binnen de lijn der verwachtingen dat veel medewerkers zich moeten laten omscholen. Het rapport geeft aan dat 54% van de huidige arbeidsmarkt nieuwe vaardigheden moet gaan leren tegen het jaar 2022. Hierdoor moet ongeveer 35% van de totale beroepsbevolking een half jaar terug naar school, 9% een jaar, en 10% langer dan een jaar. Tenslotte blijkt dat het werk dat door machines wordt gedaan tegen 2025 van 29% naar 52% stijgt.
Moeten we de robotisering van de arbeidsmarkt omarmen?
Terugkomend bij de vraag of we de robotisering moeten omarmen of niet, kunnen we naar mijn mening wel concluderen dat de robotisering een onvermijdelijk proces is. Of we het daarom moeten omarmen? Ja! Gezien de arbeidsmarkt met meer robots ook kansen creëert, heeft het uiteindelijk een positief effect. Wel ligt er een uitdaging bij het klaarstomen van medewerkers voor de verwachtte robotisering.
Vragen of toevoegingen?
Heb je vragen of toevoegingen aan bovenstaande blog? Laat het weten! Je kunt reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.