Home Blog Onder welke cao val ik!?
Onder welke cao val ik!?

Onder welke cao val ik!?

Veel medewerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben ermee te maken, een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Een cao is in principe een gemaakte afspraak tussen medewerkers en hun werkgever. Deze afspraak is gerelateerd aan bepaalde arbeidsvoorwaarden en geldt voor alle werknemers die werkzaam zijn in een specifieke sector of een organisatie. Soms gelden er ook verschillende collectieve arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld één voor de sector zelf en één specifiek voor de organisatie. Flexibele arbeidskrachten hebben soms ook te maken met verschillende cao’s die gelden. Hierdoor kan het voorkomen dat er verwarring ontstaat. Nu hoor ik je al denken; onder welke cao val ik eigenlijk!? In deze blog geven wij tekst en uitleg.

Onder welke cao val ik als flexwerker?

Aangezien wij een payrollbedrijf zijn, willen wij vooral ingaan op de cao die geldt voor flexwerkers en inleners. In de uitzendbranche gelden twee collectieve arbeidsovereenkomsten, die van de ABU en de NBBU. Het belangrijkste aspect van beide overeenkomsten is de inlenersbeloning. De inlenersbeloning betekent dat je als flexkracht recht hebt op minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als je collega’s met een vast arbeidscontract. Dit zijn arbeidsvoorwaarden die betrekking hebben op:

  • Het brutoloon;
  • Atv-dagen;
  • Adv-dagen;
  • Toeslagen;
  • Vergoedingen;
  • Periodieken;
  • En loonsverhogingen.

Daarnaast bouw je als medewerker met een flexibel arbeidscontract ook gewoon pensioen op. Dit gebeurt bij het StiPP (Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten). Tenslotte zijn er ook sectoren zoals de bouw waar extra regels en afspraken gelden voor uitzendkrachten.

Welke cao’s zijn er nog meer?

Volgens vakbond CNV zijn er in Nederland ruim 900 verschillende collectieve arbeidsovereenkomsten die gelden voor ongeveer 85% van het totaal aantal werknemers in Nederland. Deze cao’s zorgen er vooral voor dat er minimale regels gelden voor werknemers. Een werkgever mag dus bijvoorbeeld méér vakantiedagen uitkeren, maar niet minder dan dat er afgesproken is in de overeenkomst. Omdat er 900 verschillende cao’s zijn die gelden voor bijna alle sectoren in Nederland, zijn het er eigenlijk té veel om individueel op te noemen. Om toch meer te lezen over een cao die anders is dan die van de ABU of NBBU, verwijzen we je door naar de website van de FNV. Op deze pagina vind je een overzicht van alle collectieve arbeidsovereenkomsten in Nederland.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over onze blog over de verschillende cao’s? Laat het weten! Neem contact op door te reageren op onze blogpost op de website, of door een reactie te plaatsen via één van onze social media kanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative