Home Blog Payroll in Nederland en de rest van de wereld: een vergelijking
Payroll in Nederland en de rest van de wereld: een vergelijking

Payroll in Nederland en de rest van de wereld: een vergelijking

Payroll betekent letterlijk vertaald uit het Engels loonlijst. Iemand die bij een organisatie werkt en door dezelfde organisatie betaald wordt, staat daar op de loonlijst. Nu verstaan wij in Nederland wat anders onder payroll dan dat ze in andere landen doen. Bij ons betekent het dat als iemand op de payroll staat, dat hij of zij uitbetaald wordt door een payrollbedrijf. Hierbij geldt dat medewerkers werken op basis van een uitzendcontract.

Nu is er eind 2017 een wereldwijd rapport gepubliceerd waarin de complexiteit van het uitbetalen van medewerkers wordt vergeleken. Interessant dachten wij. Vandaar dat wij het rapport zijn gaan lezen, en de complexiteit van payroll in Nederland met de rest van de wereld zijn gaan vergelijken.

Groeiende complexiteit

Volgens het rapport, dat Global Payroll Complexity Index 2017 heet, gaat payroll lang niet meer alleen over het uitbetalen van medewerkers. Tegenwoordig gaat het naast het uitbetalen van medewerkers vooral over het managen van data.

Onder het managen van data valt het afhandelen, controleren en beveiligen van data in een omgeving met complexer wordende wet- en belastingregelgevingen. Deze groeiende complexiteit ontstaat volgens het onderzoek door technologische ontwikkelingen, ingewikkelde privacywetgevingen en veranderingen in de arbeidsmarkt.

Het onderzoek

Het onderzoek kijkt naar verschillende factoren om de complexiteit van payroll te vergelijken. Deze factoren bestaan uit de volgende categorieën:

  • Het managen, bewaren en beveiligen van data.
  • Het type bevolkingsgroep.
  • Salarissen en overige beloningen.
  • Loonkosten en kosten voor sociale premies.
  • De geografische kenmerken per arbeidsmarkt.

Ook speelt de frequentie van wijzigingen in wet- regelgevingen een belangrijke rol in het onderzoek. Volgens het onderzoek komen wijzigingen binnen de EU en VS namelijk verrassend vaak voor. Daarnaast wordt er ook gekeken naar regionale verschillen in wet- en regelgevingen binnen een land. Zijn er weinig centrale regels met betrekking tot het uitbetalen van medewerkers? Dan wordt dit gezien als een complexe arbeidsmarkt.

Payroll in Nederland

In het onderzoek staat Nederland qua complexiteit op plek 8. De landen die volgens het onderzoek een complexer payrollsysteem hebben, zijn van hoog naar laag, Frankrijk, Italië, België, Bosnië en Herzegovina, Singapore, Japan en Denemarken.

Waarom Nederland zo hoog scoort? In Nederland bestaan er veel niet-financiële beloningen als reiskostenvergoedingen en korting op verzekeringen. Ook wordt Nederland als complex gezien door het belasting en sociale stelsel waar werkgevers mee te maken hebben. Vooral voor mensen die nieuw zijn met het Nederlandse stelsel, is het lastig om bekend te worden met de regels.

  

Vragen of toevoegingen?

Heb je vragen of toevoegingen aan onze blog over de complexiteit van payroll in Nederland en de rest van de wereld? Laat het ons weten! Reageer via één van onze social mediakanalen, of via de blogpost op onze website.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative