Home Blog Welke werkgeverslasten zijn er in Nederland?
Welke werkgeverslasten zijn er in Nederland?

Welke werkgeverslasten zijn er in Nederland?

Als ondernemer met personeel in Nederland dien je rekening te houden met bepaalde werkgeverslasten. Dit zijn lasten die je als werkgever afdraagt als je werknemers in dienst hebt. Maar welke werkgeverslasten zijn er in Nederland eigenlijk allemaal?

Brutoloon en vakantietoeslag

De ‘basis’ of directe loonkosten bestaat uit twee kostenposten. Deze twee onderdelen vormen in principe het grootste deel van de werkgeverslasten. Het gaat hierbij om het brutoloon én de verplichte vakantietoeslag. Houd er bij het brutoloon rekening mee dat dit bedrag ten alle tijden gelijk of meer is dan het wettelijk minimumloon. Over het brutoloon betaal je loonbelasting. Wanneer je de belasting eraf haalt blijft het nettoloon over.

Het wettelijk minimumloon in Nederland wordt elk jaar 2 keer vastgesteld. De vakantietoeslag moet altijd minimaal 8% van het totale brutoloon zijn. Tenslotte kun je er als werkgever ook nog voor kiezen om een bonus uit te keren. Echter, een bonus geldt meestal ter motivatie en is niet verplicht.

Indirecte loonkosten

Ter aanvulling van het brutoloon, de vakantietoeslag en een eventuele bonus, dien je als werkgever in sommige situaties ook rekening te houden met indirecte loonkosten. De indirecte loonkosten zijn onder anderen:

  • Een reiskostenvergoeding;
  • Pensioenkosten;
  • Personeelsverzekeringen;
  • Onkostenvergoedingen.

Bovengenoemde loonkosten zijn niet altijd verplicht. Deze lasten zijn wel verplicht wanneer dit in de collectieve arbeidsovereenkomst staat. Zo kan je als werkgever dus verplicht zijn om pensioen af te dragen. In de uitzendbranche ben je bijvoorbeeld verplicht om pensioen af te dragen voor iemand die 21 jaar of ouder is die 26 weken lang werkzaam is geweest voor een uitzendonderneming.

 Sociale premies

Bovenop het brutoloon, de vakantietoeslag en de indirecte loonkosten dien je als werkgever ook sociale premies af te dragen. Dit zijn sociale premies als de premie volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen. Denk hierbij aan een bijdrage voor de AOW en WW. Als payrollbedrijf is Payingit verplicht de sociale premies af te dragen. Benieuwd naar hoe het zit met de werkgeverslasten als je gebruik maakt van payrolling? Bekijk onze webpagina over het vergelijken van payrolltarieven.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je een opmerking plaatsen? Laat het ons weten. Je kunt reageren onder deze blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative