Privé rijden met een zakelijke auto: waar moet ik op letten?
Eindelijk! Je hebt je baas zover, je krijgt een auto van de zaak. Nu kun je snel (nouja, dat hoop je) en makkelijk naar je werk reizen en kom je nooit meer natgeregend aan op je bestemming. Als je eraan gewend raakt, wordt privé rijden met een zakelijke auto erg verleidelijk. Voor die privé kilometers moet je wel rekening houden met een bedrag dat bij je salaris opgeteld wordt: de bijtelling. De regels voor deze bijtelling zijn het makkelijkst als je of heel veel privé kilometer maakt, of als je helemaal niet privé rijdt. Daar tussenin wordt het ingewikkeld.
De bijtelling uitgelegd
Rij je privé met een zakelijke auto buiten je werk om, dan haal je voordeel uit je auto. Om deze reden heeft de Nederlandse overheid bepaald dat er een bedrag bij het salaris moet worden opgeteld. Omdat dit bedrag opgeteld wordt, heeft dit vervolgens gevolgen voor je loonheffingen. Door de bijtelling wordt je inkomen namelijk verhoogd, waardoor er meer belastingen betaald moeten worden. Ook heeft een hoger inkomen directe gevolgen op uitkeringen uit bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag. Daarnaast wordt de loonbelasting die je werkgever betaalt ook verhoogd. Deze bijtelling geldt overigens ook als er privé wordt gereden met een zakelijke fiets.
Opbouwende factoren
De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van twee factoren: de uitstoot van de auto en de datum dat de wagen op je naam gezet is. Voor nieuwe auto’s die hetzelfde jaar op naam gezet zijn geldt een standaardpercentage van 22% voor de bijtelling. Ook tellen de accessoires die door de fabrikant op de auto zijn geïnstalleerd mee. Heeft je auto een uitstoot van minder dan 1 gram CO2 per gemaakte kilometer? Dan geldt in 2017 een lage bijtelling van 4%. Voor een volledig elektrische auto geldt er dus een aanzienlijk lagere bijtelling van 4%. Zo ben je groen bezig, en je hebt een belastingvoordeel bij privé rijden met een zakelijke auto!
Oudere auto’s
Tenslotte geldt voor auto’s van 15 jaar en ouder een speciaal bijtellingspercentage. Deze auto’s hebben een hoger percentage, namelijk 35% van de verkoopwaarde. Met die mooie oldtimer van de zaak trek je dus niet alleen de aandacht, maar ook je portemonnee leeg.
Zonder bijtelling privé rijden met een zakelijke auto
Is er een manier om onder deze bijtelling uit te komen? Ja! Door minder dan 500 kilometer privé te rijden. Uiteraard moet je dit wel kunnen aantonen aan de Belastingdienst. Dit doe je door een rittenadministratie bij te houden. Wel kan het voorkomen dat de Belastingdienst ter ondersteuning om garagenota’s en je agenda vraagt (ze willen ook alles weten). Tenslotte geldt de bijtelling ook niet voor auto’s die niet voor privégebruik gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan bestelbusjes zonder bijrijdersstoel die niet in een parkeergarage passen.
Hoe ervaar jij het?
Rijd jij privé met een auto van de zaak? Of juist alleen voor zakelijke doeleinden? Laat weten hoe jij het huidige systeem voor de bijtelling ervaart. Deel je mening door een reactie te plaatsen onder de blogpost op onze webpagina, of door te reageren via één van onze social media kanalen.