Home Blog Startende ondernemer? Check onze tips & tricks

Startende ondernemer? Check onze tips & tricks

Tips & Tricks voor de startende ondernemer

Als startende ondernemer wil je je bezighouden met datgene waarom je ondernemer bent geworden: ondernemen! Je zit eigenlijk niet te wachten op alle administratieve en juridische bijkomstigheden die op je afkomen. Die “bijkomstigheden” zijn alleen wel heel erg belangrijk. Als je in de begin fase de onderneming vanuit juridisch oogpunt goed in de steigers hebt gezet, profiteer je daarvan zolang als de levensduur van de onderneming. Vergelijk het maar met het bouwen van een huis; als het fundament niet in orde is, stort het huis op een gegeven moment in. Maar waar moet je beginnen? Om de startende ondernemer op weg te helpen geef ik in deze blog praktische en juridische tips & tricks om zo efficiënt mogelijk te starten als ondernemer.

Rechtsvorm

Allereerst moet je bedenken hoe je de onderneming juridisch gaat inrichten. Start je bijvoorbeeld met z’n tweeën of met meer personen, dan kun je denken aan een VOF of een BV. Het voornaamste verschil is gelegen in het verschil van aansprakelijkheid van de vennoten, respectievelijk de bestuurders. Maar voor de keuze voor een VOF of een BV kunnen ook fiscale motieven van belang zijn, laat je dus ook altijd fiscaal adviseren bij de keuze voor een bepaalde rechtsvorm.

Samenwerkingsovereenkomst tussen zakenpartners

Welke rechtsvorm je ook kiest, het is in ieder geval aan te raden om de onderlinge afspraken contractueel vast te leggen. Net als bij een huwelijk is het raadzaam om bij aanvang al afspraken te maken over hoe je uit elkaar gaat, ookal wil je daar op dat moment natuurlijk niet aan denken. In een dergelijk contract spreek je af hoe de besluitvorming moet gaan lopen en hoe je de winsten en verliezen met elkaar zal gaan verdelen.

 

Zo’n contract wordt vaak onder het motto “we gaan eerst beginnen en dan zien we wel” vooruit geschoven, maar dat is niet verstandig. Te vaak heb ik gezien dat juist wanneer het vervolgens heel goed gaat met de groeiende onderneming, de zakenpartners met elkaar overhoop raken. Met goede contractuele afspraken die dan al zijn vastgelegd, bijvoorbeeld over de winstverdeling, kan een hoop ellende en uiteindelijk ook veel (juridische) kosten worden voorkomen.

Franchisenemer, handelsagent of distributeur

Je kunt ook kiezen voor een hele andere structuur en je onderneming starten als franchisenemer, handelsagent of distributeur. Ook dan moet je kiezen voor een rechtsvorm, maar daarnaast krijg je te maken met een contract met de franchisegever of leverancier. Veel startende ondernemers denken dat er dan weinig te onderhandelen valt, maar niets is minder waar. Er zijn zeker punten waar je als franchisenemer, handelsagent of distributeur “recht” op hebt en het is raadzaam je daarover vooraf goed juridisch te laten informeren.

Verzekeringen

Voor iedere startende ondernemer is het belangrijk om je bedrijf goed te verzekeren. Je kunt je het beste laten adviseren voor een verzekeringstussenpersoon die een pakket kan samenstellen dat is afgestemd op jouw onderneming.

Algemene voorwaarden

Daarnaast is het altijd raadzaam om je bedrijfsvoering contractueel af te dichten met bijvoorbeeld een goede opdracht- of orderbevestiging met toepasselijke algemene voorwaarden. Deze algemene voorwaarden zijn vaak via een branchevereniging te verkrijgen, maar moeten nog wel tailor-made worden gemaakt voor jouw onderneming. Ook moet je ervoor zorgen dat je de algemene voorwaarden goed “ter hand stelt”, zoals dat heet.

 

Kortom, er zijn een hoop zaken waar je als startende ondernemer aan moet denken, maar niet alles is even ingewikkeld en kostbaar als je denkt. Als je je vooraf laat adviseren wat voor jouw onderneming de beste opties zijn, voorkom je juist kosten in de toekomst.

 

Wil je een keer vrijblijvend bespreken wat voor jouw onderneming raadzaam zou zijn? Neem dan contact op met Mirjam van Schoonhoven.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer Business Development Representative