Home Blog Vakantiedagen bij einde dienstverband
Vakantiedagen bij einde dienstverband

Vakantiedagen bij einde dienstverband

In Nederland is wettelijk vastgesteld dat werknemers een X aantal vakantiedagen per jaar krijgen. In uren komt dit neer op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Als je dus vijf dagen per week werkt, heb je recht op minimaal 4 x 5 dagen = 20 vakantiedagen per jaar. Stel je vertrekt bij je huidige werkgever terwijl je nog veel vrije dagen open hebt staan, wat gebeurt dan met deze dagen? Kan je ze het beste snel opnemen, laten uitbetalen, of komen ze te vervallen? Hoe het werkt met vakantiedagen bij einde dienstverband zochten wij voor je uit.

Gelijke regels als tijdens het dienstverband

De regels voor het opnemen van je vrije dagen aan het einde van je dienstverband zijn gelijk aan de regels die gelden tijdens je dienstverband. Er verandert dus helemaal niets. Dit betekent automatisch dat je werkgever je niet kan verplichten om je vakantiedagen op te nemen. Het keuzemoment voor het opnemen van deze dagen ligt dus gewoon bij jou als werknemer. Hier tegenover staat wel dat jij als werknemer niet alleen kan beslissen dat je vrije dagen op een bepaald moment opgenomen worden. Dit moet nog steeds in overleg tussen beide partijen gebeuren.

Geen akkoord

Indien je als werknemer niet akkoord gaat met het opnemen van je vakantiedagen voordat je uit dienst treedt, is je werkgever verplicht om deze dagen uit te betalen. Hierdoor komt het vaak voor dat zowel werkgever als werknemer samen besluiten om de dagen op te nemen.

Een vertrekregeling

Tenslotte kan er voor gekozen worden om een vertrekregeling te treffen. Als hierin afspraken worden gemaakt waarin niks staat over je vakantiedagen, zijn deze niet meer geldig. Lees daarom goed door wat er in de eventuele regeling staat en bepaal aan de hand daarvan wat jij graag wil.

Geldt dit ook voor mij als payrollmedewerker?

Ja, medewerkers met een payrollcontract bouwen ‘gewoon’ vakantiegeld en -dagen op. Zo lang je arbeidsuren maakt heb je hier recht op. Het komt erop neer dat hoe meer je werkt, hoe meer vakantiedagen je opbouwt. Ook met een uitzendovereenkomst. Onderaan je loonstrook staat aangegeven hoeveel dit precies is.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative