Wat moet er op een loonstrook staan? - Payingit legt uit!

Categorie: Blog, Kennis

Auteur:

26 februari 2019

Wat moet er op een loonstrook staan?

Ben je als werknemer actief op de Nederlandse arbeidsmarkt? Dan ontvang je elke keer wanneer je je salaris ontvangt een loonstrook. Deze ontvang je vaak rond de 24e van de maand. De meeste mensen kijken alleen naar het bedrag dat ze verdient hebben en de hoogte van hun opgebouwde vakantiegeld. Naast je bruto-, nettoloon en je vakantiegeld staan er nog een aantal andere dingen op je loonstrook. Maar wat moet er op een loonstrook staan? Hieronder vind je een voorbeeld van een loonstrook. Mét uitleg.

 

Wat moet er op een loonstrook staan?

 

Wat heeft iedereen op zijn of haar loonstrook staan?

Onder ‘specificatie’ vind je linksboven de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) van de werkgever en werknemer. Daarnaast vind je onder ‘basis details’ aanvullende details over de werknemer, werkgever, het salaris en de periode. Wat belangrijk is om naar te kijken is het voltijd salaris en het parttime percentage. Het voltijd salaris is namelijk het salaris wat je verdient wanneer je fulltime in dienst bent. Werk je 4 dagen in plaats van 5? Dan is het parttime percentage 80% (4/5e). In dat geval verdien je 80% van het voltijd salaris.

 

Onder ‘componenten’ zie je:

 

  • Wat je brutosalaris is;
  • Hoeveel vakantiegeld je hebt opgebouwd;
  • Hoeveel je aan pensioenpremie betaalt;
  • Hoeveel je aan verzekeringen betaalt;
  • Hoeveel loonheffingen je betaalt.

 

Je vakantiegeld bedraagt altijd minimaal 8% van het brutoloon. Het bedrag dat je betaalt aan loonheffingen is afhankelijk van de hoogte van je salaris.

 

Onder je nettoloon vind je de vergoedingen als je reiskostenvergoeding en eventuele gedeclareerde uitgaven. Tenslotte vind je onder de streep het bedrag dat op je rekening wordt gestort. Ook vind je op je loonstrook het aantal opgebouwde vakantiedagen. Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Werk je 38 uur per week? Dan heb je per jaar recht op 4 x 38 = 152 vakantie uren totaal.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen over wat er op een loonstrook moet staan? Laat het ons weten! Je kunt reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Gylian is als Marketing & Communications Specialist verantwoordelijk voor het schrijven van webteksten en blogs, het optimaliseren van de website, onze social media kanalen, en het monitoren van de actualiteiten die relevant zijn voor Payingit.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

aricle-image

Meer geld vanuit de overheid voor omscholing

Meer geld vanuit de overheid voor omscholing Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) kondigde vorige week…

Lees artikel
aricle-image

Tellen met de fasetelling

Tellen met de fasetelling Hoe werkt dat eigenlijk? De fasetelling – ook wel fasesysteem genoemd…

Lees artikel
aricle-image

Lokaal 16: Verse, biologische én lokale producten op Texel

Lokaal 16: Verse, biologische én lokale producten op Texel Onze zakenrelatie Lokaal 16 is -naar…

Lees artikel

Schrijf een reactie