Home Blog Wat wel en wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek
Wat wel en wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek

Wat wel en wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor veel mensen lastig. Zelf probeer ik een sollicitatiegesprek altijd goed voorbereid in te gaan. Om het goed te laten verlopen is het belangrijk dat je geen fouten maakt.

In mijn vorige blog beschreef ik vier sollicitatiepunten om rekening mee te houden vóór je op een sollicitatiegesprek gaat. Dit was voornamelijk gericht op een goede ‘first impression’ bij een eventuele toekomstige werkgever.

Aangezien mijn afgelopen blog met sollicitatietips vooral ging over hoe je goede voorbereidingen kunt treffen, wil ik het nu graag hebben over wat wel en wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek.

Tips over wat wel te doen tijdens een sollicitatiegesprek

We beginnen met tips over wat je juist wel moet doen tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Zorg ervoor dat je telefoon tijdens het gesprek uit staat. Het afgaan van een telefoon kan storend zijn en het gesprek onderbreken.
  • Neem een juiste lichaamshouding aan. Ga rechtop zitten, en dus niet onderuitgezakt in je stoel. Probeer ook rustig te blijven tijdens het gesprek door je lichaam te ontspannen.
  • Wees beleefd in je omgang. Stel je dus netjes voor als je binnenkomt en maak geen onbeschofte opmerkingen.
  • Maak oogcontact met degene waarmee je spreekt. Als het meerdere personen zijn is het belangrijk om het oogcontact af te wisselen.
  • Articuleer op een goed te volgen manier. Praat dus duidelijk en niet te snel.
  • Bedank de personen waarmee je het gesprek hebt gevoerd na afloop voor hun tijd.

Tips over wat je beter niet kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek

Na mijn tips over wat wel te doen tijdens een sollicitatiegesprek, heb ik ook nog een aantal tips over wat je beter niet kunt doen:

  • Kom niet te laat voor je gesprek. Als dit om welke reden dan ook tóch gebeurt, raad ik je aan om niet de schuld bij anderen te leggen.
  • Praat niet door de personen heen waarmee je in gesprek bent.
  • Ga niet het gesprek in met kauwgom in je mond.
  • Doe niet te veel negatieve uitlatingen. Kraak bijvoorbeeld niet je ex-werkgever af tijdens je sollicitatiegesprek. Dit is namelijk niet netjes.

Jouw ervaring?

Wij zijn benieuwd naar je ervaring en eventuele tips over wat wel en wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek. Dit kan je doen door te reageren via onze social media kanalen, of door contact op te nemen via het contactformulier.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative