Home Blog Werknemers die overwerken leven minder gezond
Werknemers die overwerken leven minder gezond

Werknemers die overwerken leven minder gezond

Werknemers die overwerken leven minder gezond in vergelijking met medewerkers die dit niet doen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Zilveren Kruis is uitgevoerd. Zo zou personeel dat overwerkt minder tijd aan sport besteden, ongezondere producten eten, slechter slapen, en sneller boos worden op hun kinderen. Dit terwijl er wel een lager ziekteverzuim is onder werknemers die vaak overwerken.

Hoe het komt dat overwerken een ongezondere levensstijl maar tegelijk lager ziekteverzuim veroorzaakt? Er is vaak geen tijd om ziek te zijn. Daarbij onderschatten werkgevers de gevolgen van overwerken vaak.

De negatieve gevolgen van overwerken

Overwerken heeft volgens het onderzoek dus negatieve gevolgen. Dit omdat er een slechte werk-privé balans ontstaat. Personeel dat overwerkt houdt minder tijd over om naar de sportschool te gaan of hard te lopen, om boodschappen te doen voor een gezonde maaltijd en om op tijd naar bed te gaan. Door slaapgebrek worden deze medewerkers op hun beurt weer sneller boos op mensen in de directe omgeving. 44% van de medewerkers in dit onderzoek heeft hierdoor een schuldgevoel richting hun kinderen.

Werkgevers overschatten overwerk vaak

Volgens het onderzoek overschatten werkgevers vaak de gevolgen van overwerk dat verricht wordt door hun medewerkers. Daarnaast verwachten veel werkgevers dat hun medewerkers ook aandacht voor de organisatie buiten de reguliere werktijden om hebben.

Zo stuurt 39% van de leidinggevende in Nederland wel eens een mail of bericht buiten werktijden om. 30% van deze groep verwacht dat er buiten werktijd gereageerd wordt. Wel geeft 50% van de ondervraagde werkgevers aan dat zij hun medewerkers beoordelen op prestaties, en niet op hoeveel uur zij per dag werken.

Zoek de juiste balans

Na het lezen van dit onderzoek kom ik tot de conclusie dat het belangrijk is om de juiste balans te vinden. Natuurlijk is het oké om na werk op een berichtje te antwoorden, een telefoontje aan te nemen of je agenda even bij te werken, maar zorg er wel voor dat dit niet te vaak gebeurt. Zodra je na een lange werkdag thuiskomt, is het goed om tijd te maken voor een gezonde maaltijd, een half uurtje sport, of om iets leuks met je vrienden of familie te doen.

Werk jij (te)veel over?

Werk jij (te)veel over? Praat hierover met je werkgever. Door het bespreekbaar te maken zorg je ervoor dat je elkaar tegemoetkomt. Ook kun je je mening delen door te reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social mediakanalen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative