Home Blog Bijbaan als student! Wat moet je weten?
Bijbaan als student! Wat moet je weten?

Bijbaan als student! Wat moet je weten?

Ben je student en kun je wel een extra zakcentje gebruiken of is het je plan om naast je studie geld te verdienen, waardoor je kunt sparen? Dan is een bijbaan precies waar je naar op zoek bent. Studeren kost geld en naast met je studie bezig zijn, wil je misschien ook nog op vakantie, op kamers, uit lunchen, leuke dingen doen en nieuwe kleding kopen. Om dit allemaal te bekostigen, kan een bijbaan je tegemoetkomen. In deze blog staat solliciteren voor studenten centraal. Je leest hoe je aan een leuke bijbaan komt, je krijgt tips voordat je gaat solliciteren, je leert het verschil tussen bruto- en nettoloon en je leest meer over belastingen die je gaat betalen.

Hoe kom je als student aan een leuke bijbaan?

Wanneer je gaat studeren, leer je nieuwe mensen kennen. Je komt in een nieuwe klas terecht, gaat misschien met huisgenoten wonen die je nog niet kent en je kunt af en toe naar feestjes gaan of je bij een studentenvereniging aansluiten. Het mooie aan student zijn is het grote netwerk wat je in één klap opbouwt. Zoek je een baan? Vraag dit dan bij je netwerk na. Weet iemand nog een bedrijf dat naar studenten op zoek is, kun je nog bij dezelfde lunchtent als je huisgenoot terecht? En ga zo maar door. Je kunt vrienden, familie of kennissen vragen om mee te denken over een bijbaan die bij je past.

Wanneer jij je netwerk inzet om een bijbaan te vinden, kun je de personen in kwestie meteen vragen of ze een goed woordje voor je doen. Dan is de kans groot dat je snel ergens aan de slag kunt! Verder is het belangrijk dat je gaat solliciteren. Maak nette motivatiebrieven zonder spelfouten, maak een overzichtelijke cv en ga eens bij een uitzendbureau langs.

Uit welk type bijbanen kun je kiezen als student?

Wanneer je als student een bijbaan zoekt, kun je uit veel mogelijkheden kiezen. Je zou je kunnen aanmelden bij een uitzendbureau, je kunt in de horeca of winkels gaan werken en administratief werk wordt ook steeds populairder onder studenten. Zorg er wel voor dat je werk niet de overhand neemt en je geen tijd meer hebt om voldoende aandacht aan je studie te besteden. Studenten kiezen er vaak voor om een aantal avonduren per week in een restaurant te gaan werken en één of twee dagen in het weekend met hun bijbaan bezig te zijn.

Zit je al aan het einde van je studie? Dan kan het waardevol zijn om een bijbaan in je eigen vakgebied te kiezen. Op die manier kom je alvast bij een bedrijf binnen, waar je na de studie wellicht part- of fulltime aan de slag kunt. Sommige bedrijven bieden werkstudenten de mogelijkheid om relevante werkervaring in hun studierichting op te doen en er tegelijk een mooi zakcentje aan te verdienen.

De beste tips om een succesvolle sollicitatie de deur uit te sturen

Solliciteer je op een functie per e-mail? Zorg er dan voor dat je een net e-mailadres gebruikt zonder rare woorden erin. Dit komt een stuk professioneler over. Een goed e-mailadres bevat bijvoorbeeld je voor- en achternaam. Met een nette e-mail word je sneller serieus genomen dan wanneer je uit naam van je oude hamster mailt. Solliciteer je in persoon? Kleed je dan netjes aan en zorg dat je er fris en fruitig uitziet. Stel je open op en probeer vragen te stellen aan degene die het sollicitatiegesprek met je voert. Op die manier kom je oprecht geïnteresseerd over. Dit laat een goede indruk achter.

Wat zijn de voordelen van een open sollicitatie voor een student?

Een open sollicitatie is handig op het moment dat je een bedrijf, winkel of restaurant hebt gevonden waar je graag zou willen werken. Niet iedere werkgever zoekt werknemers op het moment dat je een baan zoekt. Het kan dus zijn dat je droombaan geen vacatures open heeft staan. Door een open sollicitatie te sturen, zorg je ervoor dat je profiel, cv en motivatie alvast bij de werkgever aankomt. Wanneer de werkgever dan wel naar werknemers op zoek is, is de kans groot dat ze je benaderen. Als je geluk hebt en je een goede motivatie opstuurt, kan het zelfs voorkomen dat de werkgever je graag in huis haalt en je op sollicitatiegesprek uitnodigt.

Wat houdt het bruto- netto- en minimumloon in?

De Nederlandse overheid legt ieder jaar het minimumloon per leeftijd vast. Werkgevers mogen je nooit minder uitbetalen dan wat voor jouw leeftijd als minimumloon is vastgesteld. Daarnaast bouw je als werknemer 8% vakantiegeld op. Het uurloon dat in je arbeidscontract staat, is je brutoloon. Op het moment dat jij je salaris gestort krijgt, houd je een lager bedrag over dan je aantal gewerkte uren x je brutoloon. Dat komt omdat er nog belastingen vanaf gehaald worden. Het loon dat je daadwerkelijk op je rekening ontvangt is je nettoloon.

Hoeveel geld houd je over aan je bijbaan als student?

Het studentenleven is een stuk leuker als je zo nu en dan uit lunchen of dineren kunt gaan met vrienden, een feestje of festival kunt pakken én je de studentenkamer netjes kunt betalen. Studeren en op jezelf wonen kan duur zijn, maar wanneer je een bijbaan hebt, kun je de kosten beter betalen. Gemiddeld werken studenten 8 uur per week en verdienen zij per maand rond de €330 euro. Een bijbaan zorgt ervoor dat je zelfstandig kunt leven en je de kosten die je maakt dekt. Wanneer je geen tijd hebt voor een bijbaan, zou je er ook voor kunnen kiezen om bij te lenen. Houd er dan wel rekening mee dat je het geleende geld plus rente binnen een aantal jaar dient terug te betalen.

Hoe zit het met de belastingen als je een bijbaan hebt?

Als scholier of student kun je te veel betaalde loonbelasting bij de Belastingdienst terugvragen. Loonbelasting wordt op je loon ingehouden en kun je alleen terugvragen als je in loondienst werkt en als je een getekende arbeidsovereenkomst hebt. Wanneer je als freelancer werkt, kun je geen loonbelasting terugvragen. Door eens per jaar je loonaangifte te doen, kun je het deel dat je te veel aan loonbelasting hebt betaald, terugvragen. De Belastingdienst berekent je loonbelasting over een heel jaar, maar studenten werken vaak bepaalde periodes, waardoor er uiteindelijk te veel loonbelasting wordt ingehouden.

Je kunt met je DigiD online belastingzaken regelen. Hier kun je de jaarlijkse belastingaangifte invullen. Bewaar je jaaropgaven goed, want deze informatie heb je nodig om je belastingaangifte af te ronden. Een jaaropgave ontvang je vaak in januari na het jaar waarin je hebt gewerkt.

Wat houdt de scholieren- en studentenregeling in?

De Belastingdienst is zachtaardig voor studenten. Zij hebben namelijk een speciale scholieren- en studentenregeling opgesteld, waar je als scholier of student aanspraak op kunt maken. Dit zorgt ervoor dat je belastingen direct uitbetaald krijgt, waardoor je het geld aan het einde van het jaar niet hoeft terug te vragen. Je krijgt maandelijks dan meer geld uitbetaald, waardoor je direct meer te besteden hebt. Je kunt deze scholieren- en studentenregeling samen met je werkgever aanvragen. Het mooie aan wat minder geld verdienen omdat je student bent, is dat je geen tot weinig belasting hoeft te betalen.

Wat nou als je te veel geld verdient?

Heb je een bijbaan voor jezelf geregeld, wat erg goed verdient? Dan kan het zijn dat dit gevolgen heeft voor de hoogte van je studiefinanciering. Wanneer je te veel bijverdient als scholier of student zijnde, heb je ook geen recht meer op je studentenreisproduct. Wanneer je gebruik blijft maken van je studentenreisproduct terwijl je meer dan het drempelbedrag verdient, kun je een boete verwachten. Je kunt je studentenreisproduct stopzetten door in Mijn DUO in te loggen. Het fijne is dat je het studentenreisproduct ook met terugwerkende kracht kunt stopzetten. Hiermee voorkom je dat je er nog boetes voor kunt krijgen.

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative