Flexwerkers bijscholen steeds populairder
Flexwerkers bijscholen bij organisaties zoals uitzendbureaus en payrollbedrijven wordt steeds populairder. Zo blijkt uit onderzoek dat bijna 75% van de uitzendondernemingen in Nederland hier afspraken met inleners over maakt. In 2009 was dit bij slechts minder dan de helft van de uitzendondernemingen het geval. In 2012 groeide dit aantal al naar iets minder dan twee derde. Het aantal flexorganisaties dat flexwerkers bijschoolt neemt dus toe. Als payrollbedrijf zijn wij benieuwd; waar komt deze behoefte vandaan?
Flexwerkers bijscholen voor betere functies
Volgens het onderzoek worden flexwerkers vooral bijgeschoold vanuit de behoefte van inleners om goed geschoolde medewerkers aan te nemen. Dit zodat inleners personeel aannemen dat beter voorbereid is op activiteiten op de arbeidsmarkt. Daarnaast toont het onderzoek ook aan dat flexwerkers worden bijgeschoold om ze meer kans te geven om door te kunnen groeien naar beter betaalde functies.
Het percentage flexwerkers dat opgeleid wordt
Eind vorig jaar waren er gemiddeld 273.000 flexwerkers per dag actief op de Nederlandse arbeidsmarkt. Van dit totaal volgt ongeveer 14% een opleiding naast zijn of haar werkzaamheden. Dit aantal lag in 2009 nog op 10%. Ook hier wordt dus een groei waargenomen. Van alle mensen met een vast arbeidscontract in Nederland wordt ongeveer 19% naast het verrichten van werkzaamheden bijgeschoold.
Wat halen flexwerkers er zelf uit?
Flexwerkers worden, zoals hierboven genoemd, vooral bijgeschoold om de wensen van inleners te vervullen. Daarbij willen uitzendondernemingen ze de kans bieden om een betere baan te krijgen. Maar wat halen flexwerkers er zelf eigenlijk uit? Het blijkt dat flexwerkers vaak bijgeschoold willen worden om ander werk te kunnen vinden. Deze trend om bijgeschoold te worden voor ander werk is in lijn met de wensen van millennials, de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt. Deze generatie vindt zelfontwikkeling namelijk het belangrijkst en ziet het niet zitten om levenslang voor één werkgever te werken.
Flex en vast
Het aantal flexibele arbeidscontracten op de Nederlandse arbeidsmarkt groeit al een aantal jaar. De verwachting is dat het aantal flexibele arbeidscontracten ook de aankomende jaren door blijft groeien. Niet iedereen is hier (begrijpelijk) positief over. Je hebt als medewerker namelijk minder zekerheid met betrekking tot arbeidsuren in vergelijking met iemand in vaste dienst. Dit maakt dat veel mensen de verschillen tussen vast en flex te groot vinden.
Het feit dat het bijscholen van flexwerkers steeds populairder is geworden, is een goed voorbeeld van hoe we kunnen zorgen dat flexwerkers gelijke kansen krijgen. Door hen beter op te leiden worden ze ten slotte aantrekkelijker voor werkgevers. Daarbij groeit óók de werkgelegenheid door flexibele arbeidskrachten. Dit omdat ondernemers minder voorzichtig zijn geworden met het aannemen van nieuw personeel. Wel raden wij aan om de juiste balans tussen vast en flex te vinden. Ga met je medewerkers in gesprek om hun wensen goed en duidelijk door te nemen. Zo voorkom je misverstanden.
Jouw mening!?
Wij zijn benieuwd, ben jij inlener of flexwerker? Wat vind jij ervan dat steeds meer uitzendondernemingen hun flexwerkers willen bijscholen? Laat het weten! Je kunt reageren onder de blogpost op onze website, of via één van onze social media kanalen.