Home Blog Misvattingen over payroll
Misvattingen over payroll

Misvattingen over payroll

Wat is het eerste waar je aan denkt bij het woord payrolling? Oneerlijk, minder verdienen, het is duur? Of denk je, wat fijn dat er zoveel mensen aan de slag kunnen via deze constructie. Waarschijnlijk is dat laatste niet iets dat direct bij je opkomt. Veel mensen denken namelijk negatief over het begrip ‘payrollen’. Maar waar komen deze negatieve gedachtes vandaan? Vaak doordat de feiten over payroll niet duidelijk zijn. Want waar heb je eigenlijk WEL recht op als werknemer met een payrollcontract? Wij zetten aan de hand van 5 stellingen de grootste misvattingen over payrolling op een rij en leggen uit hoe het écht zit.

#1: Heeft een werkgever verplichtingen bij een payrollcontract?

Ja, een werkgever heeft wel degelijk verplichtingen bij payrolling. De meeste payrollorganisaties zijn namelijk lid van een brancheorganisatie (ABU of NBBU). Als lid van deze brancheorganisaties dien je je aan de collectieve arbeidsovereenkomst voor uitzendondernemingen te houden. Hierin staat vastgesteld dat je de nodige premies en werkgeverslasten afdraagt. Zo heb je bijvoorbeeld recht op vakantiegeld en -dagen. Wel zo eerlijk vinden wij.

#2: Bouwen payrollmedewerker wel of geen pensioen op?

Ja zeker wel. Dit gebeurd na een halfjaar bij de Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten (afgekort STiPP). Je begint met een basis pensioen en na anderhalf jaar begin je met het opbouwen van een zogeheten plus-pensioen.

#3: Een payrollmedewerker heeft geen recht op doorbetaling bij ziekte

Fout. Zit je als payrollmedewerker ziek thuis? Dan heb je recht op loondoorbetaling. Wanneer een medewerker arbeidsongeschikt raakt heeft diegene recht op een doorbetaling van een percentage van het loon.

#4: Werknemers met een payrollcontract krijgen een lager salaris dan hun collega’s met een vast contract

Payrollmedewerkers horen ten minste dezelfde beloning te krijgen als hun collega’s zonder payrollcontract. Het gaat hier wel om de collega’s met dezelfde of een gelijkwaardige functie binnen het bedrijf. Deze beloning wordt de ‘inlenersbeloning’ genoemd.

#5: Bij een payrollcontract heb je geen recht op een arbeidscontract voor onbepaalde tijd

Des te langer je werkt met een payrollcontract, hoe meer rechten je opbouwt. Dit gebeurt aan de hand van een zogeheten ‘fasetelling’. Zo dien je in de 4e fase een contract te krijgen voor onbepaalde tijd. De stelling is dus onjuist.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Is je mening over payroll na het lezen van ons artikel veranderd? Laat het weten door te reageren op onze social media kanalen of door op onderstaande contact button te klikken!

Heb je een vraag?

Laat je gegevens achter en dan bel ik je binnen 1 dag terug!

020-2252510 Neem contact op Maak direct een afspraak
Joep de Heer
Joep de Heer Business Development Representative